Berliner Medizinhistorisches Museum der Charité

Het Medizinhistorisches Museum vertelt de geschiedenis van de geneeskunst. Het museum beslaat drie verdiepingen in een bijgebouw op de campus van de Charité; het oudste ziekenhuis van Berlijn en de grootste universiteitskliniek in Europa. Alleen een wandeling over het terrein van de Charité is al de moeite waard. Tussen de gebouwen liggen lommerrijke lanen waar je, op een steenworp afstand van regeringswijk en Unter den Linden, heerlijk kunt wandelen .

 

CharitePotten met baby’s

De meest aansprekend afdeling van het museum handelt over anatomie en pathologie. Er is een hele wand met wasafdrukken van gezichten waarbij alle mogelijke aangezichtsafwijkingen worden getoond. Verder vind je er tientallen vitrines met preparaten van organen en andere lichaamsdelen met tumoren. Helemaal achteraan staan potten met daarin doodgeboren baby’s met  vergroeiingen.

 

Sterren en symptomen

Daarnaast is er een interessante expositie over  het contact tussen arts en patiënt. Het begint met wiskundige-arts-astroloog Johannes Magirus die in de zestiende eeuw minutieus vastlegt wat hij in zijn spreekkamer aantreft. Zijn dagboeken laten zien hoe hij symptomen en de stand van de sterren met elkaar combineert om tot een diagnose en behandeling te komen. Op informatieborden kun je lezen hoe de artsenij zich heeft ontwikkeld. In vitrines liggen voorwerpen die de teksten ondersteunen: opengeslagen dagboeken, medische instrumenten, zelfs de schoenen van een arts.

 

Campus Charité, Charitéplatz 1 Berlijn-Mitte

Open: Dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag van 10 tot 17 uur. Woensdag en zaterdag van 10 tot 19 uur. Maandag gesloten.

Entree: Volwassenen 7 euro, familie (tot 5 personen) 16 euro.

www.bmm-charite.de