Museum Berggruen

Museum Berggruen toont delen uit de kunstverzameling van de familie Berggruen. De kunstwerken zijn gedurende de twintigste eeuw verzameld door Heinz Berggruen. Hij was galeriehouder in Parijs en gefascineerd door het werk van de klassieke modernen. Hij legde een enorme verzameling aan. Berggruen gaf zijn kunst uiteindelijk een thuis in zijn geboortestad Berlijn.

 

Picasso

Het zwaartepunt van de verzameling van Berggruen ligt bij Pablo Picasso. De twee ontmoetten elkaar in 1949 in Parijs en werden goede vrienden. Naast Picasso toont het museum vooral werk van  Henri Matisse, Paul Klee und Alberto Giacometti; kunstenaars die zich konden verheugen in een grote belangstelling van Heinz Berggruen en voor wie hij vele deuren opende.

 

Werken van Schuette in de Berggruen-tuinKommandantenhaus

Je komt het museum binnen in het prachtige ronde trappenhuis dat naar boven toe uitkijkt op de glazen dakkoepel. In dit deel van het museum hangen en staan verdeeld over drie verdiepingen de werken van Picasso. Van hieruit loop je door een glazen gang naar het belendende Kommandanthaus. Hier vind je de werken van de andere kunstenaars. De glazen gang biedt zicht op de prachtige binnentuin waar twee grote beelden van Thomas Schütte staan. De tuin is vanaf de straat voor iedereen toegankelijk.

 

Stülerbauten

Museum Berggruen ligt tegenover het Schloss Charlottenburg. Het behoort tot een ensemble van twee gebouwen. Het andere gebouw staat er tegenovert en ziet er exact hetzelfde uit. Het heeft dezelfde vierkante vorm en eenzelfde torentje met glazen koepel. De gebouwen staan bekend als de Stülerbauten. Ze zijn halverwege de negentiende eeuw ontworpen door de architect August Schüler. In het tegenover liggende gebouw is de Sammlung Scharf-Gerstenburg gevestigd.

Schlossstrasse 1, Berlijn-Charlottenburg

Open: dinsdag t/m vrijdag 10-18 uur. zaterdag en zondag 11-18 uur. Maandag gesloten.

Entree: 10 euro (met een kaartje mag je ook het tegenover gelegen Sammlung Scharf-Gerstenberg binnen.)

Website Museum Berggruen