Georg-Kolbe-Museum

Toen in 1927 zijn vrouw stierf, liet beeldhouwer Georg Kolbe (1877-1947) een atelierwoning bouwen in Berlijn-Charlottenburg; dicht bij het kerkhof waar zij lag begraven.  Zij was zijn muze en hij wilde ook na haar dood in haar buurt zijn. Na de dood van Kolbe zelf bleef het huis behouden voor de kunst. Het werd het Georg-Kolbe-Museum. Het is een van de weinige voormalige kunstenaarswoningen in Berlijn die toegankelijk zijn voor het publiek.

George-Kolbe-Museum Berlijn

Lichaam en geest

De sculpturen van Georg Kolbe gaan zonder uitzondering over het menselijk lichaam. In de periode waarin hij opkwam, aan het begin van de vorige eeuw, was er een fascinatie voor lichaam en gezondheid. Mensen gingen aan sport doen; een gezonde geest in een gezond lichaam. De werken van Kolbe verbeelden dat idee. Ze laten niet alleen (vrouwen-)lichamen zien, in al hun details, maar ook de geest die in dat lichaam huist. De werken hebben zonder uitzondering een identiteit. Een klein deel van het werk van Kolbe is sinds 1950 te zien in zijn voormalige Berlijnse woning.

 

Beeldentuin

Het huis van Kolbe bestaat eigenlijk uit twee huizen met daar tussenin een beeldentuin. In het ene huis heeft Kolbe zelf gewoond en gewerkt. In het andere huis woonde zijn dochter met haar gezin. Het huis van Kolbe is nu museum. In dat van zijn dochter is een café gevestigd dat bij het museum hoort en dat ook dienst doet als locatie voor concerten en lezingen. Het café is vanuit het museum via de beeldentuin bereikbaar.

 

Rails

Op de begane grond vinden wisselende exposities van geestverwanten van Kolbe plaats. In de kelder en buiten in de tuin staan werken van Kolbe zelf opgesteld. Terwijl je binnen rondloopt, heb je ook steeds een blik op de tuin waar de grotere sculpturen staan. De rails waar overheen de sculpturen vanuit het atelier naar buiten werden gereden, zijn nog duidelijk zichtbaar in de betonnen vloer.

Sensburger Allee 25, Berlijn-Charlottenburg (Westend)

Open: Dinsdag t/m zondag 10-18 uur. Maandag gesloten.

Entree: 5 euro.

www.georg-kolbe-museum.de