Brücke Museum

meisjesportret van kirchenr in het bruecke museumDie Brücke was een kunstenaarsbeweging die in 1905 in Dresden ontstond. Kunstenaars als Erich-Ludwig Kirchner en Erich Heckel zetten zich met de oprichting van Die Brücke af tegen de heersende kunst. Zij wilden weg van het tradionele en academische denken over kunst. Wat ze dan wel wilden, wisten ze nog  niet. Het oprichten van de beweging was het begin van een reis. Een reis die acht jaar zou duren en die uiteindelijk het Duits expressionisme zou opleveren.

 

Geschonken kunst

Het initiatief voor het Brücke-Museum kwam van Brücke-kunstenaar Karl Schmidt-Rottluff. Hij besloot in 1964 al zijn kunstwerken aan de stad Berlijn te schenken. Later deed de weduwe van Erich Heckel hetzelfde. De stad Berlijn besloot een museum te bouwen om de werken tentoon te stellen. Schmidt-Rottluff dacht mee over de locatie van zo’n museum. Die Brücke ging over de harmonie tussen de mens, zijn kunst en de natuur. Dus moest het museum in een natuurlijke omgeving komen.

 

Groen

Uiteindelijk werd gekozen voor de locatie in Dahlem; een van de rijkste en groenste wijken van Berlijn. Aan het einde van een kleine straat, tegen een groenstrook aan, staat het museum. Het gebouw is onopvallend en functioneel. Het staat volledig in dienst van de getoonde kunst.

 

Expressionisme

In vier grote kamers is plaats voor zo’n tachtig werken. Omdat de collectie van het museum veel groter is, wordt regelmatig gewisseld.  De getoonde kunst geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van het Duitse expressionisme. Het begint met min of meer abstacte variaties op het werk van Vincent van Gogh en eindigt met chaotische tekeningen en houtgravures. Alle grote namen die verbonden  waren aan Die Brücke zijn vertegenwoordigd. Naast werk uit de Brücke-periode (1905-1913) heeft het museum ook veel werken die de kunstenaars later maakten.

 

Bussardsteig 9, Berlijn-Dahlem

Open: woensdag t/m maandag 11-17 uur. Dinsdag gesloten.

Entree: Volwassen 5 euro. Tot 18 jaar gratis.

www.bruecke-museum.de