Martin-Gropius-Bau

Martin-Gropius-BauDe Martin-Gropius-Bau is een opvallend gebouw in de stijl van de Italiaanse renaissance. Wie van Checkpoint Charlie naar de Potsdamer Platz loopt, kan het prachtige rode gebouw niet missen. De Martin-Gropius-Bau wordt vooral gebruikt voor grote tijdelijke kunstexposities. Het museum heeft geen eigen collectie, maar toont naar thema of kunstenaar gerangschikte werken die overal vandaan kunnen komen.

 

Toegepaste kunst

Het gebouw is genoemd naar de architect Martin Gropius die dit museum in 1877 ontwierp. Het gebouw werd ontworpen als museum voor toegepaste kunst. Die collectie herbergde het tot de eerste wereldoorlog. In 1921 ging de collectie over naar het Berliner Stadtschloss. De Gropius-Bau werd daarna gebruikt voor delen van de verzameling van het museum voor Prehistorie en Vroege Geschiedenis.

 

Verlaten

Na de tweede wereldoorlog lag de Martin-Gropius-Bau er lang verlaten bij. Het gebouw lag aan de westkant tegen de Berlijnse muur aan; naast de plek waar tijdens de oorlog het hoofdkwartier van de Gestapo en de SS lag. Als herinnering aan de gruwelijkheden die hier hebben plaastgevonden, ligt nu naast de Martin-Gropius-Bau de Topografie des Terrors.

 

Enorme objecten

Het is een genot om in de Martin-Gropius-Bau een expositie te bezoeken. Het gebouw is vierkant en heeft in het midden een grote binnenplaats die overdekt is met een glazen dak. Dit geeft kunstenaars de mogelijkheid om enorme objecten te plaatsen die worden verlicht door het binnenschijnende daglicht. Om de binnenplaats heen liggen op drie etages grotere en kleinere expositieruimten. In de Martin-Gropius-Bau vinden vaak meedere exposities tegelijkertijd plaats.

 

Niederkirchnerstrasse 7, Berlijn-Kreuzberg

Open: woensdag - maandag 10 tot 19 uur. Dinsdag gesloten.

Entree: Wisselend per expositie 8 tot 12 euro. Ook combi-tickets verkrijgbaar.

Website Martin-Gropius-Bau