Hebbel am Ufer

hebbelgrootTheater Hebel am Ufer ligt verspreid over drie speelplekken in Kreuzberg. Het theater wil in de eerste plaats een venster zijn op de wereld. Zowel in de theatervoorstelingen, als in dans, muziek en lezingen wordt met geëngageerde nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen gekeken.

 

Avangarde

Matthias Lilienthal, de eerste intendant van Hebbel, zag het theater als een politiek en avangardistisch centrum. Hij was wars van tradities. Binnen Hebbel am Ufer wilde hij hedendaags theater maken dat rechtsreeks refereert aan het leven buiten. In 2004 werd het theater door het invloedrijke tijdschrift ‘Theater heute’ uitgeroepen tot theater van het jaar.

 

Postdramatisch theater

Lilienthal experimenteerde in Hebbel am Ufer met nieuwe vormen van theater. Hij wilde ideeën naar voren brengen die ons verder helpen met het vormgeven van onze leefomgeving. Onder Lilienthal stelde het theater zich ten doel om jonge theatermakers en hun postdramatische theater een podium te geven. In 2012 werd Lilienthal opgevolgd door Annemie Vanackere. De Belgische was daarvoor jarenlang verbonden aan de schouwburg in Rotterdam. Zij laat Hebbel een meer internationale koers varen.

 

Stresemannstrasse 29, Berlijn-Kreuzberg (HAU 1)

Hallesches Ufer 32, Berlijn-Kreuzberg (HAU 2)

Tempelhofer Ufer 10, Berlijn-Kreuzberg (HAU 3)

www.hebbel-theater.de