Sammlung Hoffmann

sammlunghoffmanngrootDe Sammlung Hoffmann is de privécollectie van de in 2001 overleden industrieel Rolf Hoffmann en zijn vrouw Erika. In 1997 kochten ze een oude machinefabriek in Mitte en verbouwden die tot woon-werkhuis en onderkomen voor hun kunstcollectie. Elke zaterdag stelt Erika het gebouw open voor bezoekers. Je kunt er werken zien van Pipilotti Rist, Gerhard Richter, Frank Stella en Andy Warhol.

 

Fabriek als expositieruimte

De Hoffmanns waren de eerste private kunstverzamelaars die na de val van de muur naar Berlijn togen om er hun kunst tentoon te stellen. Ze hadden kapitaal vergaard met de bekende overhemdenfabriek Van Laack en door de jaren heen veel moderne kunst aangekocht. Ze vonden in Mitte de ruïne van een voormalige machinefabriek. Het gebouw werd verbouwd en is nu een prachtige expositieruimte met grote zalen en veel licht. Wie de expositie wil bezoeken moet zich tevoren via de website aanmelden.

 

Speciale expositieruimte

Eenmaal aangemeld krijg je een rondleiding van anderhalf uur in een groep van twaalf mensen. Verwacht geen wandeltocht door steriele museumzalen. De kunst hangt en staat (er zijn veel video-installaties) in speciale zalen en kamertjes, maar ook in de bibliotheek en in de werkruimte van Erika Hoffmann. De kans is zelfs groot dat je haar tegenkomt in haar werkkamer en dat ze iets vertelt over het werk van Gerhard Richter dat daar hangt.

 

Sophienstrasse 21 (Sophie-Gips-Höfe C), Berlijn Mitte

Open: zaterdag 11-16 uur

Entree: 10 euro per persoon, incl. ronddleiding

www.sammlung-hoffmann.de