Sammlung Boros

borosgrootDe succesvolle reclameman Christian Boros (1964) verzamelt al vanaf zijn 18de moderne kunst. Zijn collectie is inmiddels uitgedijd tot zo'n 700 werken van onder andere Wolfgang Tillmans, Damien Hirst, Tracey Emin en Elizabeth Peyton. Boros kocht in 2003 een bunker in het centrum van Berlijn om er een deel van zijn verzameling tentoon te stellen. De bunker werd helemaal verbouwd en ging in 2007 open. Alleen bezoekers die zich vooraf via de website aanmelden hebben toegang.

 

De expositie

Tussen 2007 en 2012 zagen 120.000 bezoekers de eerste selectie uit de depots van Boros. Tussen juli en september 2012 werd er omgebouwd. Inmiddels is een tweede selectie gemaakt. In de bunker hangen en staan nu werken van Tomas Saraceno, Alicja Kwade, Thomas Ruff en Wolfgang Tillmanns. Pronkstuk is een uit kamferhout vervaardigde boom van Ai Weiwei die een hele ruimte vult.

 

De bunker

De zogenoemde Hochbunker is een opvallende verschijning dichtbij het station Friedrichstrasse. De 18 meter hoge bunker is in 1943 gebouwd door dwangarbeiders. De betonnen constructie moest bescherming tegen luchtaanvallen bieden aan 2500 treinreizigers en mensen uit de buurt. Boros heeft de bunker zoveel mogelijk intact gelaten. Hier en daar zijn muren en plafonds doorgebroken om de soms enorme kunstwerken ruimte te geven. Het resultaat is een heel bijzondere expositieruimte; een must voor liefhebbers van moderne kunst.

 

Reinhardtstrasse 20, Berlijn-Mitte

Open: donderdag 15-20 uur. Vrijdag 10-20 uur. Zaterdag en zondag 10-18 uur.

Entree: 12 euro met rondleiding (verplicht); hele uren Duits, halve uren Engels.

www.sammlung-boros.de