Siegessäule

goldelsegrootMidden in het Tiergarten-park, op de Strasse des 17. juni staat een van de bekendste bouwwerken van Berlijn: de Siegessäule (overwinningszuil). Deze 169 meter hoge granieten toren met daarop het beeld van Victoria, de godin van de overwinning, is vooral bekend geworden als middelpunt van de Loveparade. Vanwege het gouden beeld wordt de toren door de Berlijners ook wel ‘Goldelse’ genoemd.

 

Königsplatz

De Siegessäule (1873) is gebouwd als herinnering aan de door Pruisen gewonnen veldslagen tegen Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk. De toren stond eerst op de Königsplatz, voor de Rijksdag. Ruim zestig jaar later stond de toren daar in de weg voor de plannen van Hitlers bouwmeester Alfred Speer. Op gezag van hem werd het bouwwerk verplaatst naar de huidige plek.

 

Tiergartenpark

Wie de 285 treden van de toren beklimt, komt op een platform dat een mooi uitzicht geeft over Berlijn. Onder de toren strekt het Tiergartenpark zich als een groene deken uit. Naar het oosten zijn de Reichstag, de Fernsehturm en de Potsdamer Platz te zien. In westelijke richting loopt de oost-west-as via de Bismarckstrasse en de Kaiserdamm naar de Funkturm.

Strasse des 17. juni/Grosser Stern, Berlijn-Tiergarten

Open: zomer dagelijks 9.30-18.30 uur. Winter 10-17 uur.

Entree: volwassenen 3 euro. Tot 18 jaar 2,50 euro.