Reichstag/Bundestag

reichstaggrootDe Reichstag is het belangrijkste regeringsgebouw in Duitsland. Hier vergadert het Duitse parlement. Het gebouw is in 1894 door keizer Willem I gebouwd als vergaderplek voor zijn regering. Architect Paul Wallot ontwierp een zogenaamd ‘eclectisch’ gebouw waarin bouwstijlen uit verschillende Duitse gebieden terug te vinden waren.

 

Brand

Het gebouw heeft een bewogen geschiedenis. Tot 1918 diende het als vergaderzaal voor de regering van het keizerrijk. Na 1918 werd het gebouw het regeringscentrum van de Weimarrepubliek. Nog geen maand nadat Hitler in 1933 aan de macht kwam, brandde het gedeeltelijk af. Het werd pas weer in 1999 een regeringsgebouw. In dat jaar verhuisde de Duitse bondsdag van Bonn naar Berlijn.

 

Glazen koepel

Tussen 1995 en 1999 is de Reichstag volledig gerenoveerd. Pronkstuk is de glazen koepel die hoog boven het gebouw uitsteekt. Het mooie aan de koepel is de loopweg die als een spiraal aan de binnenkant langs het glas omhoog klimt. Je krijgt steeds een ander panorama van Berlijn. Van bovenaf kun je naar beneden de vergaderzaal inkijken.

Platz der Republik, Berlijn-Tiergarten

Open: dagelijks van 8 tot 24 uur.

Entree: gratis (Let op: toegang alleen door vooraf aan te melden via de website.)

www.bundestag.de