Topographie des Terrors

topographiegrootTopographie des Terrors is een documentatiecentrum waar de herinnering aan de wandaden van de nationaal socialisten (nazi’s) levend wordt gehouden. Het gebouw staat op de plek waar eens de hoofdkantoren van de Gestapo en de SS stonden.

 

Foto's en geluidsfragmenten

Het centrum heeft verschillende afdelingen. Voor de gemiddelde bezoeker is de expositie op de begane grond het meest interessant. Infoborden vertellen met tekst en foto’s het verhaal van de opkomst van de nazi’s, hun gruweldaden en hun berechting. Aan tafels kun je geluidsfragmenten beluisteren van toespraken, interviews en radio-uitzendingen. Er liggen krantenknipsels en boeken ter inzage.

 

Opkomst en ondergang

Eigenlijk is de expositie een les ‘tweede wereldoorlog in dertig minuten’. Of langer als je zin hebt. De informatie is chronologisch opgebouwd. Het begint allemaal met de verkiezingsoverwinning van de nazi’s in 1933 en loopt door tot de Neurenbergprocessen tegen de belangrijkste nazi-kopstukken. De expositie laat het allemaal zien met treffende foto’s en teksten in Duits en Engels.

 

Niederkirchnerstrasse 8, Berlijn-Kreuzberg

Open: dagelijks geopend van 10 tot 20 uur.

Entree: gratis.

www.topographie.de