Museumsinsel

museumsinselgrootHet Museumsinsel is de grootste trekpleister in Berlijn. Zowel toeristen als Berlijners kunnen er dagen doorbrengen. In de verschillende musea is kunst uit vrijwel alle tijdperken vanaf de oudste tijden tot het begin van de twintigste eeuw te zien.

 

UNESCO

Het museumsinsel is een van de belangrijkste museumcomplexen in de wereld. Sinds 1999 staat dit eiland tussen Spree en Spreekanaal op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Zowel de architectuur van de verschillende gebouwen als de collectie die ze herbergen is erg bijzonder.

 

Gangenstelsel

Op het eiland vind je vijf musea die tot de belangrijkste in de stad behoren: Bodemuseum, Pergamon, Neues Museum, Alte Nationalgalerie en Altes Museum. Sinds de val van de muur zijn bijna alle gebouwen gerestaureerd. Alleen aan het Pergamon wordt nog gewerkt. Verder komt er een centrale ingang naar alle musea. Dit 'ingangsgebouw', met kassa's, garderobes en ruimte voor tijdelijke exposities komt naast het Neues Museum te staan. Van hieruit zijn alle musea via onderaardse gangen bereikbaar. Deze centrale toegang is naar verwachting in 2018 klaar.

 

Het museumsinsel ligt tussen Unter den Linden en het punt waar Spree en Spreekanaal bij elkaar komen. Het Spreekanaal vormt de westelijke grens. De Spree begrenst het eiland aan de oostkant.