Russische ambassade

rusambasgrootDe Russische ambassade straalt een grote kracht uit. Het is een hard en onverzettelijk gebouw; compromisloos. Het is Stalinistische architectuur ten voeten uit. Het huidige gebouw is tussen 1950 en 1953 gebouwd.

 

Rokoko

De oorspronkelijke ambassade, een 18de-eeuws Rokoko-paleis, werd in de tweede wereldoorlog vernietigd. Op dezelfde plek werd in de nog jonge DDR deze nieuwe ambassade gebouwd.

 

Verboden erehof

Bijzonder aan het gebouw is dat het afwijkt van de regels die gelden voor bouwen aan Unter den Linden. De dakgoot is hoger dan de voorgeschreven 22 meter en het gebouw heeft een (verboden) erehof voor de deur. Het DDR-regime was echter gaarne bereid een oogje dicht te knijpen voor de Russen.

 

Pilaren en sokkels

De Russische ambassade lijkt op oudere gebouwen die in de omgeving staan. Veel van de details zijn ontleend aan het classicistische reportoir. De invloed van de belangrijke Berlijnse architect Karl Friedrich Schinkel is zichtbaar. Hij gebruikt soortgelijke pilaren en sokkels, dezelfde borstweringen en dezelfde dakopbouw.

Unter den Linden 63 – 65, Berlijn-Mitte