Charlottenburg

charlottenburggrootCharlottenburg is het centrum van West-Berlijn. Hier liggen de beroemde Kurfürstendamm (Kudamm in de volksmond), Gedächtniskirche (met kapotgeschoten torenspits), Bahnhof Zoo en natuurlijk het Schloss Charlottenburg.

 

Trekpleister

Tijdens de koude oorlog verbleven westerse toeristen die Berlijn bezochten vooral in Charlottenburg. Hier waren de hotels en restaurants, de cafés, de disco’s en de winkels. Vooral de Kudamm was een grote trekpleister. Alle dure winkelketens waren er vertegenwoordigd.

 

Dreigende ondergang

Na de val van de muur leek het erop dat Charlottenburg leeg zou lopen. De wijk Mitte heroverde zijn plek als centrum. De aldaar gelegen Friedrichstrasse stak de Kurfürstendamm naar de kroon. Veel grote merken openden er een nieuwe vestiging. Toen duidelijk werd dat ook het Bahnhof Zoo zijn functie van internationaal station kwijt zou raken (aan het in 2006 geopende Hauptbahnhof) leek de ondergang van Charlottenburg een feit.

 

Charlottenburg herboren

Uiteindelijk is het niet zover gekomen. De hotels met de vele toeristen zijn gebleven en ook de Kudamm heeft niet aan vitaliteit ingeboet. De grote merken zitten er nog steeds en hebben geen plannen meer om weg te gaan. Nieuwe spraakmakende winkels als interieurspecialist Stilwerk aan de Kantstrasse hebben nieuwe ondernemers naar Charlottenburg gelokt. Spectaculaire gebouwen als het Neues Kranzler-eck van architect Helmut Jahn geven Charlottenburg weer glans. Daarbij is de winkeldichtheid nergens zo groot als rond de Ku'damm.

 

Thuisgevoel

Behalve de grote en dure winkels openen in de straten rond de Kudamm steeds meer kleine winkels hun deuren. Ook muzikanten en kunstenaars komen weer in Charlottenburg wonen. En je ziet weer meer galerietjes verschijnen. Het is het bewijs dat Charlottenburg het goed doet. Er ontstaat weer sfeer. De mensen in de cafés zoeken weer contact met elkaar. Charlottenburg is op weg weer een echte Kiez te worden; een buurt waar je je thuis voelt.