Kreuzberg

kreuzberg2grootTen tijde van de koude oorlog was het stadsdeel Kreuzberg vooral bekend vanwege de alternatieve scene en de grote populatie aan Turken en ander buitenlanders. Vooral het oostelijk deel van Kreuzberg, nog steeds genoemd naar de oude postcode SO36, droeg bij aan dit beeld van van de wijk. Het gebied lag in een uithoek van West-Berlijn tegen de muur aan. Voor mensen die zich meer konden permitteren, was Kreuzberg niet interessant.

 

Verbinding met oost

Na de val van de muur is Kreuzberg in het midden van de stad komen te liggen. Sinds 2001 vormt Kreuzberg een stadsdeel met de voormalige Oost-Berlijnse wijk Friedrichshain. Daar waar eens de straten en bruggen doodliepen, geven ze nu toegang tot de oost-wijken die er steeds beter uit gaan zien. Vooral rond de Oberbaumbrücke waar tijdens de koude oorlog de grens tussen oost en west liep, vestigen zich steeds meer winkels, clubs en restaurants.

 

Wijk 36

Vlak na de val van de muur leek het erop dat het creatieve deel van de bevolking Kreuzberg ging verlaten. De eens zo levendige Oranienstrasse bood een trieste aanblik. De neergang duurde tot in het nieuwe millennium. Toen kwam er een kentering. Sinds enkele jaren is de Oranienstrasse weer in beeld. Oudgedienden als club SO36 en homobar Roses zijn gebleven. Nieuwe cafés, restaurants en galeries openen hun deuren. Flanerende mensen bevolken weer de trottoirs in Kreuzberg. De drukte van voor de val van de muur is terug. En weer zijn het de alternatieve bezoekers en bewoners die hier in Kreuzberg 36 hun heil zoeken.

 

Wijk 61

Naast wijk 36 ligt Kreuzberg 61. Deze wijk is in veel opzichten het tegenovergestelde van wijk 36. Het is allebei Kreuzberg, maar in wijk 61 zijn de huizen opgeknapt en wonen voor een groot deel autochtonen. Het centrum van Kreuzberg 61 is de Bergmannstrasse; een drukke winkelstraat die zijn charme heeft behouden omdat de grote winkelketens er geen interesse in hebben. In de straat vind je tweedehands spullen, kleding, lp’s en cd’s en een aantal echte wijkcafés waar het gedurende de hele dag en avond goed toeven is.