Het centrum van Berlijn

centrum van BerlijnHet is moeilijk om in Berlijn één plek aan te wijzen als centrum. Dat geldt voor bezoekers, maar zeker ook voor bewoners. Omdat Berlijn uiteindelijk uit een verzameling dorpen bestaat, is voor Berlijners hun eigen leefomgeving, hun ‘Kiez’ (buurt) hun centrum. Ook voor bezoekers hangt het heel erg af van wat hun focus is waar ze het centrum situeren.

 

Mitte

Sinds de eenwording van Berlijn wordt de wijk Mitte door velen gezien als het centrum van de stad. Dat komt in de eerste plaats door de naam ‘Mitte’ (centrum) en door de aanwezigheid van veel bezienswaardigheden. Veel bezoekers trekken toch eerst naar de Brandenburger Tor, Unter den Linden en het Museumsinsel voor ze de rest van de stad gaan bekijken.

 

Charlottenburg

Charlottenburg, het centrum van West-Berlijn ten tijde van de deling, is met zijn vele hotels de uitvalsbasis voor de meeste toeristen. Dat alleen al maakt de wijk tot een centrum. Daarbij maakt de aanwezigheid van de Kurfürstendamm de wijk tot winkelhart van de stad. En dan is er nog het Schloss Charlottenburg dat de wijk status geeft.

 

Tiergarten

Ook Tiergarten kan tot het centrum van Berlijn worden gerekend. Het Tiergartenpark verbindt Mitte en Charlottenburg met elkaar. De Siegessäule is zo’n beetje het middelpunt van waaruit je alle bezienswaardigheden kunt zien liggen. Daarbij liggen in Tiergarten publiekstrekkers als de regeringswijk en de Potsdamer Platz. En in Tiergarten ligt het Hauptbahnhof, het centraal station van Berlijn.