Uitgaan in Berlijn voor 30+

Party in GoyaAls je dertig plus bent, is het in Nederland nog wel eens moeilijk om een gewone club te vinden waar je de hele nacht kunt dansen zonder op te vallen. In Berlijn is dat geen probleem. In veel dance-clubs is het gemiddelde met een jaar of 25 ouder dan in Nederland. Je kunt er ook als veertiger nog gerust komen. Wie liever tussen leeftijdgenoten staat en niet van techno houdt, vindt in Berlijn ook vrijwel dagelijks iets van zijn gading.

 

Uitbundig dansen en flirten
Allereerst zijn er de after-work-parties. Het zijn feesten die op doordeweekse dagen al vroeg in de avond beginnen. De feesten vinden in verschillende Berlijnse clubs plaats en worden bezocht door mensen van 25 tot ouder dan 50. Er wordt vaak uitbundig gedanst, geflirt en gedronken. Ook als je niet in Berlijn woont of werkt, ben je er welkom. In het weekend zijn er op verschillende plekken feesten die bekend staan als Ü30 (über 30).

 

Club Maxxim BerlinBhagwan-disco
Een van de bekendste after-work-parties is die op dinsdagavond in Club Maxxim in Charlottenburg. De avond is een voortzetting van de vroegere Bhagwan-disco Far Out. Toen Far Out een aantal jaren geleden de deuren sloot, nam Maxxim de populaire dinsdagavond over. De avond wordt bezocht door een breed publiek. Er wordt vooral disco en house gedraaid.

 

Een suite en een kantine
Een andere klassieker in Berlijn is de after work party op woensdagavond in de Amber Suite. Deze diner/club in de wijk Tempelhof wordt vooral bezocht door mensen die de veertig zijn gepasseerd. Hoewel het publiek niet per se sjiek is, zijn de prijzen dat wel. Een biertje kost ruim vier euro. Op woensdag kun je ook naar de Alte Kantine in Prenzlauer Berg voor de Wellness Club. Het publiek is jonger, maar het feit dat mensen boven de 24 geen entree betalen, geeft aan dat ze zich op deze avond richten op een wat ouder publiek.

 

Colberts en t-shirts
Een andere heel bekende after work party is die op donderdagavond in de Trompete in Tiergarten. Ook hier is de sfeer uitgelaten en ongedwongen. Je komt er wat meer colbertjes tegen dan in Maxxim of in de Alte Kantine, maar ook in een t-shirt val je niet op. Dat is in FelixClub in het Adlon-hotel in Mitte, ook op donderdagavond, wel anders. Daar komen de ‘duurdere’ mensen en de VIP’s. De muziek is doorsnee, vooral hitparade en commerciële house, maar hier kom je ook meer om te dineren en gezien te worden dan om te dansen. Je kunt er ook op vrijdag en zaterdag terecht.

 

Schwoof en Motown
In het weekend zijn op verschillende plekken feesten voor mensen van boven de dertig. Een hele bekende is de Schwoof in Clärchens Ballhaus in Mitte. Op vrijdag en zaterdag dansen hier mensen van twintig tot zestig op soul en rock ‘n roll. In de Roter Salon, eveneens in Mitte, vindt regelmatig op vrijdag een Northern Soul- of een Motownfeest plaats. Een ander maandelijks feest, maar dan op zaterdag, is de Ma Baker Club. Dit disco-feest is niet gebonden aan een vaste lokatie, maar wordt de laatste tijd meestal in de Kalkscheune, ook al in Mitte gehouden.

 

Ü30 in BerlijnDe grote Ü30-party
Een heel groot feest voor een wat ouder publiek is de Ü30-party die maandelijks op zaterdag in Goya in Schöneberg wordt gehouden. Het is een goed bezocht, uitgelaten feest met vooral stampende disco, house en hitparademuziek. Eveneens in Goya vindt op elke eerste zaterdag van de maand de door Radio Berlin 88,8 (vergelijkbaar met Radio 2 in Nederland) georganiseerde ‘70er & 80er Party’ plaats. In twee zalen dansen mensen van alle leeftijden op de grote hits van weleer.