Kunst in Berlijn

Berlijn en kunst zijn nauw met elkaar verbonden. Dat geldt niet alleen voor de ontelbare kunstenaars die er wonen en de vele galeries die er zijn, maar dat geldt ook voor de kunstcollecties van de verschillende musea in Berlijn. Of het nu gaat om de buste van koningin Nefertiti, de processiestraat uit Babylon of de de enorme loden kunstwerken van Anselm Kiefer; je kunt het in Berlijn allemaal zien.

 

SMB: Georganiseerde Berlijnse kunst

Door de deling van Duitsland is een deel van de kunstcollectie versnipperd geraakt. Na de val van de muur is begonnen met het opnieuw ordenen van de kunstwerken die in Berlijn aanwezig zijn. De meeste musea behoren tot de 'Staatliche Museen zu Berlin' (SMB); een stichting die het Pruisische cultuurbezit in Berlijn beheert. De SMB verbindt zo’n twintig musea. De meesten vind je op het Museumsinsel en rond het Kulturforum.

 

Hedendaagse kunst in Berlijn

musea1Wie van hedendaagse kunst houdt, moet in Berlijn naar het Hamburger Bahnhof. In dit voormalig Berlijnse station vind je werk van na 1970. Er staan en hangen kunstwerken van onder andere Anselm Kiefer, Andy Warhol en Joseph Beuys.

Een ander museum voor hedendaagse kunst in Berlijn is het Museum für Fotografie in Charlottenburg. Dit museum wordt als expositieruimte gebruikt door de Helmut Newton Stichting. Het toont in wisselende exposities werk van deze beroemde, in Berlijn geboren, fotograaf en zijn nazaten.

 

Kunst van 1900 tot 1970

Kunst uit het tijdperk 1900 tot 1970 vind je in Berlijn in de Neue Nationalgalerie. In dit opvallende gebouw van architect Ludwig Mies van der Rohe aan het Berlijnse Kulturforum hangen de klassieke modernen. Je vindt er werk van kunstenaars als Otto Dix, George Grosz, Max Ernst en Salvador Dali.

 

Kunst uit de negentiende eeuw

Kunst uit de negentiende eeuw wordt in Berlijn bij uitstek gepresenteerd in de Alte Nationalgalerie. In dit museum op het museumsinsel hangen kunstwerken van Duitse romantici als Casper David Friedrich naast die van impressionisten als Claude Monet. Verder vind je er landschappen uit de Goethetijd en sculpturen van Gottfried Schadow. De Alte Nationalgalerie is het eerste museum op het Museumsinsel dat na de val van de Berlijnse muur helemaal werd gerestaureerd.

 

Kunst tot 1900

De Gemäldegalerie aan het Kulturforum in de Berlijnse wijk Tiergarten toont Europese schilderkunst uit de dertiende tot de achttiende eeuw. Het museum hangt vol met meesterwerken van Rembrandt, Bruegel, Rubens, Vermeer en vele anderen.

Het Kunstgewerbemuseum ook aan het Kulturforum, is een van de meest toonaangevende musea op het gebied van decoratieve kunst in Europa. Het museum toont schitterend vormgegeven gebruiksvoorwerpen van de middeleeuwen tot heden.

 

musea2Antiekverzameling

Een van de grootste publiekstrekkers onder de musea, niet alleen in Berlijn, maar in heel Duitsland, is het Pergamonmuseum. Hoofdattractie van dit museum op het Museumsinsel is het Pergamonaltaar. De skulpturen die in het altaar zijn verwerkt behoren tot de meeste beroemde meesterwerken van Hellenistische kunst. Een ander indrukwekkend bouwwerk in het museum is de Processiestraat van Babylon. Het altaar en de straat maken deel uit van de antiekverzameling.

Een ander deel van de antiekverzameling wordt in het Altes museum, elders op het Museumsinsel, getoond. Hier is de collectie Griekse en Romeinse kunst ondergebracht.

In het Neues Museum wordt de collectie van het Egyptisch museum en de papyrusverzameling getoond. Hoogtepunt van deze verzameling is de buste van Nefertiti. Zij wordt ook wel ‘de mooiste vrouw in Berlijn‘ genoemd.

 

Sculpturen, munten en Byzantijnse kunst in Berlijn

Het Bodemuseum laat zich niet in een categorie indelen. Dit museum op het Museumsinsel werd in 2006 na jaren van verbouwing heropend. Het biedt plaats aan drie belangrijke kunstcollecties. De eerste is de verzameling sculpturen van de vroege middeleeuwen tot het eind van de achttiende eeuw. Er zijn werken van Giovanni Pisano, Donatello en Andreas Schlüter. Verder is er de collectie van het Berlijnse museum voor Byzantijnse kunst. De nadruk ligt op Romeinse en Byzantijnse kunst van de derde tot de vijftiende eeuw. Ten derde biedt het Bodemuseum onderdak aan het Münzkabinett. Deze verzameling bestaat uit munten van 700 jaar voor Christus tot heden.